pátek 14. listopadu 2008

Funkce zamini při urychlení mírové spolupráce na Kavkaze

Počínající diplomatické sbližování mezi Tureckem a Arménií má pozitivní dopad i na ostatní kavkazské státy. Průlomovou byla návštěva tureckého prezidenta Gulla v Jerevanu a jeho setkání s arménským protějškem Sarkysianem. Při této příležitosti obdržel Sarkysian pozvání do Turecka s výzvou, že není potřeba čekat na další fotbalový zápas. Tento krok významně urychlil ustrnulou diplomatickou komunikaci a otevřel jednání o odložených tématech.

Jedním z nejvýznamnějších kroků je vytvoření iniciativy pro stabilitu a spolupráci v rámci Kavkazu, Caucasus Stability and Cooperation Platform (CSCP). Návrh vyšel z turecké iniciativy, jako reakce na gruzínsko-ruské boje v letošním roce. Základ pro vybudování této organizace tvoří právě Turecko, Arménie a Ázerbajdžán. První předběžná schůzka ministrů zahraničních věcí se konala v New Yorku při Valném shromáždění v OSN. Všechny tři státy se zavázaly k pokračování ve třístranných rozhovorech. Významnou roli při formování těchto vztahů hraje také Rusko, působí jako prostředník při zprostředkování jednání mezi arménskou a ázerbajdžánskou stranou ohledně sporného území Náhorního Karabachu. Alespoň částečné vyřešení této otázky by mělo příznivě ovlivnit spolupráci v celém regionu. Jedno z takovýchto jednání se již konalo nedaleko Moskvy a jeho hostitelem byl přímo ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Tyto projekty jsou "otevřenou hrou". Shody by mohlo být dosaženo pouze pokud by se jednotlivé státy vzdaly svých národních zájmů a zaměřily se na společné cíl, kterým může být například diverzifikace hospodářských vztahů. V době, kdy je celý svět ohrožen finanční a energetickou krizí, na Kavkaze by státy mohly dospět k dohodě o vyřešení stávajících konfliktů a vyjednat si ochranu výhodné hospodářské spolupráce. Velký význam to má především pro Arménii, která exportuje většinu svého zboží přes Gruzii čímž přichází o velkou část zisku. Nyní je také pohyb zboží skrz Gruzii stížen konfliktem s Ruskou federací. Tato ekonomická závislost na Gruzii staví Arménii do nepříliš výhodného vyjednávacího postavení, kdy se pro ni hospodářská spolupráce s Tureckem stává nezbytností. Může tedy docházet ke slevování z arménských požadavků.

Pro Turecko má současný vývoj eminentní význam i při jeho vyjednávání o vstupu do Evropské unie. V takovém případě je nutné aby konsolidovalo své vztahy se sousedními státy. Zároveň by bylo prospěšné, aby jeho vztahy se všemi kavkazskými státy byli na tak dobré úrovni, aby mohlo tvořit jakýsi komunikační a kulturní most mezi oblastí Kavkazu a Evropy. Bohužel celý region je značně poznamenán velkou řadou historických faktorů, které brání normalizaci vztahů.

V rámci možné budoucí spolupráce by se Arménie mohla oficiálně zříci územních nároků vůči Turecku a zastavit po celém světě kampaň vyzývající k uznání arménské genocidy. Turecko by mohlo na oplátku přehodnotit svůj postoj k Náhorního Karabachu a otevření hranic s Arménií. Právě vyřešení sporu o Náhorní Karabach je považováno za rozhodující krok při hledání možností budoucí spolupráce.

,,Arménie je připravena navázat bilaterální vztahy bez jakýchkoli předběžných podmínek a my očekáváme to stejných z turecké strany," řekl Edward Nalbandian na tiskové konferenci v Istanbulu. ,,Je v zájmu Turecka, aby otevřelo své hranice, stejně jako je to vhodné v zájmu Arménie," řekl.


Zdroje: HURRIETTE DAILY NEWS. Diplomacy in Caucasus to speed up, FM. (nedatováno). [online]. [2008-14-10]. http://www.hurriyet.com.tr/english/domestic/10344681.asp

HURRIETTE DAILY NEWS. Turkish FM says Armenian counterpart expected to visit Turkey. (nedatováno). [online]. [2008-14-10]. http://www.hurriyet.com.tr/english/world/10341632.asp

HURRIETTE DAILY NEWS. ZIFLIOGUL,Vercihan. Business leaders urge the opening of borders. (nedatováno). [online]. [2008-14-10]. http://www.hurriyet.com.tr/english/domestic/10320124.asp?scr=1

RADIO FREE EUROPE. Armenian Foreign Minister Urges Turkey To Reopen Border. (nedatováno). [online]. [2008-25-11].http://www.rferl.org/content/Armenian_Foreign_Minister_Urges_Turkey_To_Reopen_Border/1352501.html

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
Váš příspěvěk čerpá z mála zdrojů (minimum 4-5)a nesplňuje požadovaný rozsah. Prosím o nápravu.Pěkný den. A.O.