pátek 14. listopadu 2008

Arménská energetika

Státy jižního Kavkazu rozšiřují těžbu nerostných surovin a rozvíjí export těchto komodit i do zahraničí. Arménie, díky své geografické poloze, skýtá veliký potenciál pro účast v podobných aktivitách. Otázkou zůstává, zda bude tento potenciál schopna využít. Rozhodně je to pro tuto zemi vítaný trend, protože se snaží posílit své ekonomické i politické postavení v rámci kavkazského regionu.

Rozumný postup Arménie v otázce Náhorního Karabachu by jí mohl přinést participaci na nově budovaném ropovodu Nabucco, vedeném z ázerbajdžánského Baku ke Kaspickému moři a přes Gruzii a Turecko až do Rakouska. Tento ropovod by spojil centrální Asii s Evropou zcela s vyloučením Ruska. Nabídka účasti v tomto projektu byla Arménii udělena během jednání zástupců Arménie, Turecka a Ázerbajdžánu v New Yorku. Turecko ani Ázerbadžán nejprve neuvažovali zahrnutí Arménie do tohoto projektu, ale situace se zkomplikovala, letos v létě, válečným konfliktem v Gruzii.

Arménie má strategické postavení pro to být tranzitním státem pro vedení ropovodů a jiných transportních linek, ale její napjaté vztahy s Ázerbajdžánem a Tureckem ji z podobných aktivit vylučovaly. Teoreticky neexistuje v Turecku embargo na dovoz zboží nebo surovin z Arménie, ale je potřeba získat tzv.vývozní a dovozní povolení a současný uzus velí takovéto povolení Arménii neposkytnout. Jedině konsolidace vztahů v otázce Náhorního Karabachu by mohla přinést kladnější postoj jak ze strany Ázerbajdžánu, tak Turecka. To staví Arménii do nepříliš výhodné vyjednávací pozice v této otázce, ale je to kompenzováno tím, že tranzitní linky přes Arménii nabízejí možnost nejnižších nákladů.

Pokud by trasa ropovodu skutečně vedla přes Arménii. Určitě by to znamenalo utužení míru a politické kooperace v rámci celého regionu. Na druhou stranu ropovod nemůže vzniknout, pokud by vztahy mezi aktéry nebyly vyřešeny natolik, aby zajistily bezpečnost ropovodu. Aby se například dala vyloučit možnost svévolného přerušení linky apod.

Další exportní komoditou Arménie by se měla stát elektrická energie. Už v rámci tehdejšího Sovětského svazu byla Arménie významným exportérem elektrické energie do sousedních států. V roce 1991 navíc v důsledku změn v arménském průmyslu došlo k navýšení přebytků a vyššího exportu do sousedních zemí. Problémem arménské energetiky je to, že je z velké části kontrolována z Ruska, prostřednictvím různých korporátních společností. Aby se země mohla vymanit z tohoto vlivu, prezident Serg Sarkisjan připravil tzv. ,,velké plány," které by měly v oblasti energetiky napojit Arménii i na jiné partnery. jedním z nich by mohlo být i Turecko. Zde sice existuje překážka v podobě uzavřených hranic mezi oběma státy, ale při návštěvě tureckého prezidenty Abdullaha Gulla u jeho arménského protějšku v Jerevanu bylo ujednáno zvýšení dodávek arménské el. energie do Turecka.

Další možností je napojení Arménie na plynovod z Íránu. Cílem tohoto plynovodu je opět propojení s Evropou. Arménie by odebírala plyn a na oplátku by poskytovala elektrickou energii. V současné době odebírá všechen zemní plyn z Ruska. Znamenalo by to tedy další krok ve vymanění z ruského vlivu. Ale jen zdánlivé. Ruská federace se na tomto plynovodu významně podílí. Napojení na tento plynovod by tedy pro Arménii znamenalo jen další energetické spojení s Ruskem. Například by mohla odebírat zamní plyn z tohoto plynovodu, pouze v případě, že dodávky plynu z Ruska by byly omezené nebo nepokrývaly poptávku.

Arménie je za současné situace nucena hrát s velkým množstvím karet jak na poli politickém i energetickém. Určitě bude zajímavé sledovat jak se s tím vyrovná a který aspekt zvítězí.

Zdroje:
ASIANEWS.IT. Peace in Nagorno-Karabakh a condition for Armenia's participation in Nabucco pipeline. (2008-10-2). [online].[2008-11-2]. http://www.asianews.it/index.php?l=en&art=13370

ASIANEWS.IT. The "super-projects" of Sargsyan, and energy dependence on Russia. (2008-10-20). [online].[2008-11-2]. http://www.asianews.it/index.php?l=en&art=13531

CENTRAL ASIA - CAUCASUS INSTITUT: MARTIROSYAN, Tigran. Armenia and Caspia oil pipelines. (2001-8-29). [online].[2008-12-12]. http://www.cacianalyst.org/?q=node/181

EURASIENET: KHACHATRIAN, Haroutiun. Armenia: Contemplating life as a regional electricity exporter. (2008-10-31). [online].[2008-12-12]. http://www.eurasianet.org/departments/insightb/articles/eav103108a.shtml