pátek 31. října 2008

Přírodní podmínky

Asi by bylo dobré představit prostředí, ve kterém se budeme pohybovat. Zvu Vás tedy na procházku po exotickém Turecku a ještě exotičtější Arménií.

Dnešní Arménie je malý vnitrozemský stát v jižní oblasti Kavkazu. Na severu hraničí s Gruzií, na východě s Ázerbajdžánem, na jihu s Íránem a ázerbajdžánskou oblastí Nachičevan a na západě s Tureckem.

Arménie-přírodní poměry
Většinu Arménie zabírají náhorní plošiny a hory Malého Kavkazu a Arménské vysočiny o nadmořské výšce 3000-4000 m.n m. Celá krajina je skalnatá a kamenitá, rovněž se v oblasti nachází několik vyhaslých sopek a lávových plošin. Celá oblast je vystavena častým změtřesením. Na východě se v nadmořské výšce 1900 m naléza jezero Sevan, z něj na západní straně vystupuje pohoří Gegan. A za ním se otvírá pohled do rozsáhlé kotlina, kterou protéká hraniční řeka Aras a která se rozprostírá až na území Turecka.
Vegetace má většinou stepní charakter. Ve stepích žijí např sysli, lišky nebo zmije a rostou tam suchomilné traviny. Jihovýchod pokrývají dubové porosty, které směrem na vlhčí severozápad přecházejí bukové, zde žije medvěd hnědý a rys. Na alpských loukách můžete vidět kozorožce a divoké ovce.

Turisticky velmi oblíbené Turecko se rozkládá na poloostrově Malá Asie a 3%j jeho rozlohy zasahují i do Evropy. Evropské oblast, Thrákie (hraničí s Bulharskem a Řeckem) je od zbytku země oddělena dvěma úžinami;Bospor a Dardanely, spojující Černé, Marmarské a Středozemní moře. Asijská část země sousedí na západě s Gruzií, Arménií, ázerbajdžánským Nachičevanem a v oblasti Kurdistánu s Íránem, Irákem a na jihu se Sýrií.

Turecko-přírodní poměry
Střed Turecka vyplňuje z větší části náhorní plošina Anatólie, lemovaná téměř po celém obvodu horami. Na severním pobřeží jsou to Pontské hory, na jihu pohoří Taurus, na východě se rozkládá Arménská vysočina a jihovýchodně pohoří Hakari. Evropskou část tvoří úrodné nížiny obklopené nízkymi horami.

Zdroj:
EGANOVÁ, Victoria a BATEMAN, Graham. Encyklopedie Zeměpis světa. Columbus s.r.o. Praha. 1999. Přeložil kol. autorů. ISBN 80-901727-6-8

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den slečny,
chybí mi u Vašeho článku zdroje. A.O.